Herne Bay House

  • home + bach

Auckland

2005


In 2002, our clients approached Studio Pacific with a Herne Bay heritage-zoned, tightly constrained pocket site. With a modest budget, their request was for the transformation of this challenging section, presenting numerous resource consent issues, into a contemporary family home characterised by strong, clean lines.

Minimalist and geometric, the design of the house offers flexible spaces that are conducive to family life. The house is structured in two parts, with the L-shaped lower half containing the living spaces and creating a beautifully proportioned enclosed garden with weathered timber decking. Above this, a solid dark box, floating above the full-height glazed walls below, houses bedrooms and utility areas. Long thin slit windows at the front maximise privacy, while at the back, overlooking the garden, full glazing lets in sunlight and glimpses of sea.

Of primary importance was the efficient and effective use of materials. The exterior mixes immaculately crafted concrete block walls with dark weatherboard to tie in with the character of the area. The ground floor entry, through a large pivoting red door, opens onto a surface of highly polished timber floorboards that contrast with the interior concrete block feature walls and fireplace, repeating the play of materials of the exterior. Extensive glazing throughout creates a sense of light and space.

Minimalist and geometric, the design of the house offers flexible spaces that are conducive to family life.
Minimalist and geometric, the design of the house offers flexible spaces that are conducive to family life.