Parliamentary Play Space

  • landscape architecture
  • civic + education

Wellington

2020


As part of the Speaker and Parliamentary Service’s efforts to make Parliament more accessible and family-orientated, Studio Pacific were commissioned to design a new play space for the Parliament grounds.

The design concept is for a landscape that encourages children to explore and engage with nature. Children learn through play, but adults play through art (Brian Eno). Therefore, it was important for us to provide a sculptural play space that not only appealed to children.

Whilst introducing a play space, we were conscious to maintain and enhance the quality of the existing landscape, being mindful of its historic setting. The design is carefully sited within the grounds and as part of our commission we undertook a Heritage Assessment to understand the cultural heritage values of the proposed site, and the impact our proposal had on those values.