Brandon House

  • commercial

RJH Limited

Wellington

2021


Studio Pacific Architecture were engaged to refurbish, seismically strengthen and modernise Brandon House, an existing, multi-story 1960's office building located in the heart of Wellington's CBD.

 The building accommodates boutique office suites for commercial tenants.

Three levels were added to the existing building in low carbon mass timber increasing it to eleven stories. The reduced weight of the timber addition made the three level addition feasible without compromising the strengthening of the existing concrete frame. 

The building has an elegant vertical proportion that is a result of its height and relatively small footprint. The selected flush glazed unitized glass façade is expressed as a taught skin. The materiality, design and articulation of the façade help to support the overall formal design strategy. Aluminium negatives that are aligned with the buildings structural grid give the façade articulation, help to break the planar glass surface and accentuate the building’s vertical proportion. 

The smooth glass and curved corner accentuates the softness and sculptural form of the tower. The bronze glass colour is a modern interpretation of older bronze facades. The material palate of the lobby is similarly an interpretation of traditional materials and colours modernised though composition and detail.